האם חובה לאכול לחם בסעודה שלישית?
שאלה:
שלום כבוד הרב, האם חובה לאכול לחם בסעודה שלישית?
תשובה:
בגמרא במסכת שבת (קיח:) אמרו, חייב אדם לאכול שלש סעודות בשבת, והסמיכו דין זה על הפסוק כמו שביארנו בדין סעודות השבת. ומכאן אנו למדים שכל שלשת הסעודות בשבת חיוב גמור הן מן הדין.
וכן פסק רבינו הרמב"ם (הלכות שבת ה"ט) וזו לשונו: חייב אדם לאכול שלש סעודות בשבת, אחת בערבית (בליל שבת) ואחת בשחרית ואחת במנחה. וצריך להזהר בשלשת סעודות אלו שלא יפחות בהן כלל. ואפילו עני המתפרנס מן הצדקה צריך לסעוד שלש סעודות. וכן פסק מרן השלחן ערוך (סימן רצא ס"א) וזו לשונו: יהא זהיר מאד לקיים סעודה שלישית, ואפילו אם הוא שבע יכול לקיים אותה בכביצה (כלומר קצת יותר מחמישים גרם פת לחם). ואם אי אפשר לו כלל לאכול (כיון שאינו מסוגל לאכול סעודה עם פת בצהריים מפני שהוא עדיין שבע מסעודת הבוקר) אינו חייב לצער עצמו ולאכול, מפני שמצות סעודות שבת ניתנה לעונג ולא לצער.
ובספר ילקוט יוסף כתב, שאם אינו יכול לאכול פת בשיעור כביצה (כמו שעלול לקרות בשבתות החורף הקצרות) אבל יכול לאכול פת בשיעור כזית (עשרים ושבעה גרם), הורה מרן הרב עובדיה יוסף שליט"א שיאכל כזית פת, שהרי על ידי כך, גם כן יוצא ידי חובת סעודת שבת, שכן שיעור כביצה פת הוא רק לכתחילה, אבל בדיעבד די באכילת פת בשיעור כזית.
ומי שאינו יכול לאכול אפילו כזית פת, יאכל על כל פנים כזית עוגה, שגם בזה יש לומר שיוצא ידי חובת סעודה שלישית, ואם אינו יכול לאכול עוגה, יאכל פירות או ירקות בשיעור כזית. אולם אם הוא רעב ויודע בעצמו שיוכל לאכול סעודה בפת ממש, בודאי שעליו לאכול פת, כפסק הרמב"ם ומרן שהזכרנו.
תגיות:
שבת סעודות שבת