מקווה -מעלת הטבילה במקווה לכל מי שרוצה
שאלה:
שלום רבינו אשרייך על כל המסירות נפש שאתה עושה למען הנוער. הבן שלי כל היום משוטט באתר שלך ואני מודה לך על כך. רציתי לשאול את הרב אם יש עניין לגברים לטבול במקווה כל יום או רק בימי שישי? מה כדאי ומה הכי טוב? ישר כח. שתזכה לילדים בריאים וצדיקים.
תשובה:
ככל שאדם טובל יותר במקווה הוא מתקדש יותר, "על ידי טבילה במקווה נמשך לאדם דעת וזוכין לרפואה" ברגע שאדם טובל במקווה כל הרוחות הרעות סרות ממנו משום שאין הרוח יכולה להישאר בתוך המים, כמו כן ידוע שאין אדם עובר עבירה אלא אם כן נכנסה בו רוח שטות, הטבילות במקווה מועילות מאוד להסיר את אותן רוחות שטות שנכנסות באדם בגין עבירות שהוא עושה. טבילה כל יום מועילה מאוד ומטהרת את גופו ומזככת את נפשו ככל שיטבול יותר יועיל יותר. יש המון חרדים שטובלים כל יום במקווה אבל אין שום חיוב לטבול כל יום במקווה, מספיק לטבול ביום שישי כדי להסיר טומאה שנמצאת ברגליים, כל יום נשמתו של אדם עולה למסור דין וחשבון לפני מלך מלכי המלכים, כאשר הנשמה חוזרת הטומאה שנכנסה באדם בעת שיצאה נשמתו מגופה שורה על קצות אצבעות הידיים ועל קצות אצבעות הרגליים, את הטומאה של הידיים מסירים באמצעות נטילה של בוקר (3,3 לסירוגין) אדם שלא נוטל ידיים בבוקר עשוי לסבול מפחדים, חלומות וחרדות. לכן חייבים לטול ידיים בבוקר, בנוגע לטומאה של הרגליים אינה מסוכנת ולכן מספיק לטבול ביום שישי כדי להיטהר לכבוד שבת קודש וזה כבר מסיר את הטומאה ששורה על האדם ברגליים. אדם שלומד תורה התורה מקדשת אותו כמו מקווה ואפילו יותר. אני מצרף לך חומר בהרחבה על מעלות המקווה כדי שתוכלי להחכים וללמוד.
הקדוש ברוך הוא נקרא מקוה
ולפי שמן דבר קדשו יצאו מים, כל טהרה במקוה מים, הקדוש ברוך הוא נקרא מקוה שלש פעמים, שני פעמים "מקוה ישראל ה'" (ירמי' יד, ח. יז, יג) ואחד ו"מקוה אבותיהם ה'" (ירמי' ג, ז) לכך מקוה ברום שלוש אמות, מקוה גימטריא ארבעים סאים, (רזיאל המלאך).
מקוה הוא כמו בית המקדש
"ויהי בחודש הראשון בשנה השנית באחד לחודש "הוקם המשכן" (שמות יז, מ), "הוק"ם" אותיות "מקו"ה", אפשר לרמז מה שכתוב במסכת ברכות (דף ט"ו) למה נסמכו אהלים לנחלים שמעלין לטהרה, וזה הרמז "שבית המקדש הוא כמו מקוה", ואידי ואידי מטו אהדדי "מקו"ה המשכן". (נחל קדומים, פרשת פקודי).
בכוחו להביא את מלך המשיח
ובפרט מי שעובר לפני התיבה, כידוע מהרב הקדוש ר' אהרן קארלינער זכרונו צדיק לברכה, שבאם היו צייתים לו שכל שליח ציבור יטבלו קודם התפלה הי' בכוחו להביא משיח, ולפי ששליחי ציבור מתפללים בלי טהרה מעכבים את הגאולה. (אבני נזר, על קיצור שולחן ערוך סימן ח' סק"א).חיוב על כל אחד שיעשו בכל עיר ועיר מקוה טהרה
והנה אנחנו זרע אברהם אוהב נעמן ליתברך שמו ויתעלה, ממנו יראו וכן יעשו בכל עיר ועיר לקיים עליהם להיות עושים עוצם ההשתדלות היותר, שיהי' בעירם מקוה טהרה של פושרין בכדי שכל אדם אפילו הוא חלוש יכול להיות מוחזק בטהרה מי מקוה בתמידות ואל תאמר ראה זה חדש הוא, כבר הי' לעולמים בכמה קהלות קדושות שהשתדלו בזה וגם הצליחו ועשו פרי טוב ואשרי חלקם כי זכות הרבים תלוי בהם ומצדיקי הרבים ככוכבים לעולם ועד. (יסוד ושורש העבודה, שער הכולל פרק ט')
מה תענה ליום הדין על אי זהירות בקדושת המקואות?
כל מצוה שאין לה דורש ואין מי שיבקש אותה תדרשנה. לפי שהיא כמת מצוה, ומצוה שאין לה רודפים, רדוף אחריה לעשותה שהמצוה מקטרגת ואומרת כמה גרועה אנכי שנתעלמתי מכל וכל... (ספר חסידים אות ק"ה)
מעשה נורא בענין מקוה מהחפץ חיים זצ"ל
ישאלו אותי בבית דין של מעלה האם ידעת שבעיירה זו יש מקוה פסולה? אשיב כן! בעיירה לא הרחק מראדין נפסלה המקוה המקומית, ולאף אחד במקום לא היה איכפת לתקן את המקוה, ואז החליט החפץ חיים לעבור לאותו עיר, וכשהגיע לשם הוא שלח לכנס את כל העיר, והודיע שהוא נמצא ומבקש להגיד דרשה בבית הכנסת. כששמעו בעיירה על כך, סגרו כולם את החנויות ובאו לבית הכנסת, ואז פתח החפץ חיים ואמר: רבותי! כשאגיע לעולם העליון ישאלו אותי מה שמך? אשיב ישראל מאיר, ישאלו אותי האם ידעת שבעיירה זו יש מקוה פסולה? אשיב כן, ואז בודאי ישאלו אותי ומה עשית?, אשיב, שנסעתי לעיירה והזהרתי את תושבי המקום, ולא רצו לשמוע בקולי, ולכן אני מבקש מכם שתמסרו לי בכתב שאני הזהרתי אתכם.
הקדוש ברוך הוא שואג בקול ומרעיש העולם על שמקילין בטבילת המקוה והנני להשיבך על מכתבך הראשון בקיצור גדול, על עניני טהרת הגוף והנפש במקוה ארבעים סאה, ובשורה טובה היא לי אשר תתחזק עצמך ולא תבטל יום אחד מטבילה במקוה, ואז ייטב לך והארכת ימים ושנים טובים אם את כל אמרי תצפון אתך ותעלה מעלה מעלה על במתי ההצלחה וכו', וראשית חכמת התורה ויראת ה' הקודמת, להיות טהור ונקי והיא על ידי טבילה במקוה מ' סאה, עיין בזוהר חדש והובא דבריו בספרים הקדושים ספרי תלמידי הבעל שם טוב זכותו יגן עלינו, במשנה (ראש השנה דף ט"ז ע"א) ובחג נידונין על המים, על שהם מבזים בנטילת ידים ועל שהם מזלזלים במקואות ובטהרות שהם מים, ועל כן נידונין על המים האנשים שלא טבלו את עצמם כל השנה במקוה מים, ובספר אחד כתב קול ה' על המים (תהלים כט, ג) שהקדוש ברוך הוא שואג בקול ומרעיש העולם על המים שמקילין בני אדם בטבילת המקוה. (אברך על תהלים, מאמר מאיר לעולם).
מקוה מטהר
ונסיים בדברי התנא אלקי רבי עקיבא , אשריכם ישראל לפני מי אתם מטהרין ומי מטהר אתכם אביכם שבשמים ואומר מקוה ישראל ה' מה מקוה מטהר את הטמאים אף הקב"ה מטהר את ישראל.
על ידי המקוה נעשה קיבוץ נדחי ישראל על ידי המקוה נעשה קיבוץ נדחי ישראל כמו שרמזנו "מקב"ץ נדח"י עמ"ו ישרא"ל" עולה תתק"ס לוגין שבמקוה כי ישרא"ל נחשב בס' למספר תק"מ. (אמרי נועם, פרשת בשלח).
בזכות טהרת המקוה במים נזכה לביאת המשיח אמר רבי עקיבא: אשריכם ישראל, לפני מי אתם מיטהרין, מי מטהר אתכם - אביכם שבשמים (סוף יומא), ובזכות זה יתקיים במהרה ואת רוח הטומאה אעביר מן הארץ, וזה שאמרו רבותינו זכרונם לברכה על הפסוק "ורוח אלוקים מרחפת על פני המים (בראשית א' ב'), זו רוחו של מלך המשיח, היינו שבזכות טהרת המקוה במים נזכה לביאת המשיח, עד כאן. (הרב הקדוש החוזה מלובלין זצ"ל, ספר מעין גנים).
סגולה לאריכות ימים
אמרו זכרונו לברכה (ברכות פרק ג) שסגולתה לאריכות ימים, זה לשונם, אמר רבי ינאי שמעתי שמחמירין בה ושמעתי שמקילין בה וכל המחמיר בה על עצמו מאריכין ימיו ושנותיו, עד כאן לשונו.
תגיות:
מקווה מעלת המקווה מקוואות הקבה נקרא מקווה