האם מותר לשמוע מוזיקה בספירת העומר?
שאלה:
הרב רביד ,האם מותר לשמוע זמירות בתימנית של בר יוחאי לדוגמא? או שאר קטעי תפילה? (ללא מוזיקה,אלא שחזן קורא לבד) אשריך כבוד הרב, נהדר לראות את הקפיצה האדירה שעשית.. אני עוד זוכר את אור לנוער בתחילת הדרך..
תשובה:
מעיקר הדין , אם לא מדובר בכלי שיר והשמיעה היא לצורך לימוד ו\או התקדשות מותר.
למרות שכתבו הגאונים הטור והשו"ע (או"ח תצ"ג) שנהגו שלא להרבות בשמחה ולהינשא בימי הספירה, בהם נפטרו תלמידי ר"ע. וכתב המשנ"ב בשם האחרונים: אבל לעשות ריקודין ומחולות נהגו איסור וכ"ש בשאר ריקודין ומחולות של רשות בודאי יש להזהירן, עכ"ל. כך שהמשנ"ב אסר רק "ריקודין ומחולות". אמנם הערוה"ש כתב: "וכ"ש שאסור לזמר בכלי זמר". וכן בשו"ת אגר"מ יו"ד ח"ב קל"ז ובשו"ת מנחת יצחק ח"א קי"א ובעוד ספרים כתבו שנהגו שלא לשמוע כלי זמר בימים אלו.
בנוגע לשירה בפה , למרות שמעיקר הדין מותר , נביא גם את דברי תרומת הדשן כדי שנבין שההיתר הוא לא לדעת כולם וראוי לתלמיד חכם להיזהר גם בזה ובלקט יושר הביא שרבו בעל התרומת הדשן הקפיד גם שלא לנגן ניגונים בפיו בימי הספירה, וכ"כ בס' יוסף אומץ שכן נהגו בפפד"מ, שגם לא לשורר בפה. ובס' אורחות רבנו מובא שהגרי"י קניבסקי זי"ע אמר שלא מצינו איסור לשורר בפה בימי הספירה, אך בנו הגרח"ק העיד שאביהם הורה להם שלא לשיר בביתם, ורק בשבתות שרו. והנה למנהג התרומת הדשן וקהילות פפד"מ, ודאי שאין לשמוע מוזיקת טייפ וגם "שירה ווקאלית" אסורה. אך לפי דברי המשנ"ב ש"ריקודין ומחולות" אסורים, לא מצינו שום איסור בכלי זמר. ובלשון המ"ב לא מצאנו שכלים ושירים המביאים לידי ריקוד (כמו שמיעת שירים סוערים וקצביים) אסורים.
כמו כן נפסק בשו"ע (או"ח תק"ס) שאסור לשמוע כלי זמר בכל השנה, משום חורבן הבית, ומסקנת הפוסקים היא שאסור לשמוע מוזיקה מטייפ [בקביעות] בכל ימות השנה, שכאשר מהטייפ בוקעים מנגינות זמר, הרי זה ככלי זמר. וההיתר המסוים להאזין למוזיקה בכל השנה הוא מפני עצבון הרוח ותחושת הדכדוך האופפים את דורנו העני בדעת, (יעויין בזה בספרנו שלהי דקייטא בארוכה בשם סופרים וספרים). ולפי"ז אם הפוסקים סוברים שמוזיקת "טייפ" נכללת בגדר "כלי זמר", א"כ יש לאסור שמיעת קלטות בימים אלו, לפי המנהג שהבאנו שלא שומעים בימי הספירה "כלי זמר". אמנם אפשר שזה דוקא לפי גזירה בלא טעמא זאת, דבכל כלי זמר אסרו. אך א"נ כהערוה"ש, שאסר כלי זמר משום דהוא כ"ש מריקודין ומחולות, ומשמע שסבר שהוא מפני שכלי זמר מביאים לשמחה יותר מריקוד ומחול. ולפי"ז יש לדון שמכיון ושמיעת מוזיקה שקטה ועצובה אינה גורמת לשמחה ועליצות, יש להקל בדבר.
ובענין שמיעת "שירה ווקאלית": הנה לפי המנהג שלא לשורר גם בפה, נראה שאסור גם בשמיעת שירים אלו. ולאלו הנוהגים לאסור בימי הספירה ניגון ושמיעת כלי זמר, א"כ שמיעת שירי קלטות בלא שמיעת כלי זמר מותרת שכיון שכתבו הפוסקים (עי' אגר"מ או"ח א' קס"ו וציץ אליעזר חט"ו ל"ג ועוד) שקלטות שנשמע בהם זמרת פה ולא זמרת כלי נגינה, אי"ז בגדר "כלי זמר".
בקיצור יש כמה הגדרות בנושא וכמה מנהגים , תקראו ותחכימו:
1) הגדרת המשנ"ב האוסר "ריקודים ומחולות".
2) מנהג התרומת הדשן וסיעתו שלא לשורר גם בפה.
3) המנהג המובא בספרי השו"ת שלא לשמוע כלי זמר.
4) דברי הערוך השולחן שכלי זמר אסורים מכ"ש מאיסור ריקוד ומחול.
5) דברי הציץ אליעזר, שאף הבין כן בדברי האגרות משה, שבכלל "ריקודין ומחולות" נאסר גם לשיר ולשמוע שירי – פה המביאים לידי ריקוד ומחול.
התרומה"ד ולמנהג ספרי השו"ת נראה ששמיעת "טייפ" אסורה, כדין שירת כלי זמר, או כשירת פה להתרומה"ד. ולדברי המשנ"ב מצינו רק שריקוד ומחול אסור ולא כלי זמר. ולהצי"א בהבנת המשנ"ב ייאסר לשמוע מוזיקה המביאה לריקוד ומחול.
שירה ווקאלית, בלי מוזיקה, תיאסר להתרומת הדשן וסיעתו, ותיאסר להאגרות משה והציץ אליעזר במקום שמדובר בשירה קצבית וסוחפת לריקוד ומחול. בשירה שקטה, שאינה מביאה לריקוד, לא מצאנו שום הכרע גם בדבריהם שהדבר ייאסר.
לקריאת התגובה המפורטת באתר "דין" לחצו כאן: מותר לשמוע מוזיקה בעומר?
לקריאת תגובה נוספת בנושא לחצו כאן: מותר או אסור לשמוע מוסיקה בספירה?
איך אפשר בלי מוזיקה? זה רק גורם לי להיות בעצבות גדולה יותר!
כדאי מאוד לדעת מה להורות ולמי להורות , לא כל נער מסוגל להתנזר לחלוטין משמיעת מוסיקה , לכן אם מדובר בבן תורה כמובן שראוי שיקיים את ההלכה כדת וכדין, אבל אם מדובר בבעל תשובה שנמצא בשלבי ההתחזקות שלו , צריך להיזהר מאוד לדעתי לא לגרום לו לבוא לידי עצבות יתירה שתגרור ריחוק גדול יותר ובריחה, בחינת: "חנוך לנער על פי דרכו" , צריך לדעת איך להעביר את המסר בצורה נעימה ומקרבת ולא בצורה שתגרום ריחוק , לכן לתלמידים שלי אני מציע לקיים את עיקר הדין ולא להחמיר על עצמם על חשבון אחרים , מי שרוצה להחמיר על עצמו , שיעשה דעת תורה וישאל את הרב שלו כיצד להתקדם בצורה נכונה והדרגתית בנושא. השבוע כתב לי חוזר בתשובה שהוא התחיל לומר תיקון חצות ועוד כל מיני תיקונים ועכשיו כבר אין לו חשק , נו.. מה הועילו חכמים בתקנתם , אדם שלא מתחזק בצורה נכונה , ללא מסגרת והכוונה עשוי לאבד את כל עמלו , לכן כדי שלא ניגע לריק ולא נלד לבהלה , חשוב שנעשה לנו רב.
לסיכום: ככל שמדרגתו הרוחנית של האדם גבוהה יותר , הוא זוכה להבין לבד מה ראוי ומה לא ראוי לעשות בימי הספירה ובכלל בכל תקופה ותקופה מתקופות השנה , אם מדובר באדם ירא שמים סביר מאוד להניח שהוא ישתדל מאוד , אבל אם מדובר באדם רחוק , אז כמו שבשובבים אף אחד לא יצפה ממנו לערוך תיקונים ולשמור ברית , אז גם בספירת העומר אף אחד לא יצפה ממנו לא להתגלח ולא להסתפר כל החודש. אני מברך אותך שתזכה לקיים את ההלכה כפי עיקר הדין ובע"ה בעתיד תזכה להתחזק.
תגיות:
מוזיקה בספירת העומר מוסיקה בספירת העומר מוזיקה קטעי תפילה בר יוחאי חזן אורלנער