אם השליח ציבור מתחיל 18 ואני עוד לא סיימתי מותר לענות לקדושה?
שאלה:
רביד , מה אני צריך לעשות אם בתפילת 18 הש"צ מתחיל את החזרה לפני שסיימתי את היחיד שלי? האם אני צריך לעצור בקדושה ולהקשיב? האם אני צריך לענות אמן באמצע התפילה? או שעדיף שאסיים את התפילה ורק אז להצטרף? ועוד שאלה, הבנתי שצריך אחרי כל ברכה בתפילה לכוון.. נגיד אחרי שאומרים ברוך את ה' חונן הדעת אז להגיד בלב "תן לי מעט מהחכמה שלך להבין דברים, לעשות דברים בחכמה" איפה אני יכול למצוא את כל הכוונות האלו?
תשובה:
להלכה אחרי שסיים אדם את ברכת שים שלום שבתפילה, וכבר אמר את הפסוק "יהיו לרצון אמרי פי והגיון לבי לפניך ה' צורי וגואלי" והוא באמצע אמירת "אלהי נצור", אין דינו כדין אדם העומד באמצע ברכה, ולכן הוא רשאי לענות לקדושה שאומר השליח ציבור עם הקהל.
והגאון רבינו יוסף חיים מבבל, כתב בספרו בן איש חי, שמרגע שאמר האדם פסוק "יהיו לרצון", רשאי לענות לכל דבר שבקדושה, ואפילו לענות אמן על ברכות ששומע, רשאי. ושורש דבריו מדברי הגאון מרן החיד"א בספרו קשר גודל, שפסק כן, וכדעת הטורי זהב, שלכל ברכה ודבר שבקדושה רשאי לענות אחרי שאמר כבר את הפסוק "יהיו לרצון". וכן פסק הגאון רבינו בן ציון אבא שאול זצ"ל.
אולם מרן הרב עובדיה יוסף שליט"א, דקדק מדברי מרן השלחן ערוך, שאין הלכה כן. ורק לקדושה ממש, כלומר, לענות "קדוש קדוש קדוש" וכו', וכן "ברוך כבוד ה' ממקומו", רשאי להפסיק אחר אמירת יהיו לרצון, וכן רשאי לענות חמשה אמנים ראשונים של הקדיש, אבל לענות על כל ברכה וברכה ששומע, אסור. לקריאת ההלכה מתוך אתר הלכה יומית של מרן הרב עובדיה יוסף לחץ כאן: "לענות לקדושה"
בעניין הכוונות - באפשרותך לרכוש סידור כוונת הלב ושם תוכל לקרוא את כל הכוונות, בד"כ יש מוסיפים כוונות או בקשות במקומות הראויים לכך בסידור ולא בכל מקום בתפילה כדי שלא יהיה הפסק ח"ו באמצע הברכה, לכן רק במקום שבו התירו חז"ל להוסיף (כמובא בסידורים) רשאי האדם להוסיף בקשות אישיות
תגיות:
לענות לקדושה הלכה יומית הפסקה בתפילה לענות אמן לסיים תפילה לפני שסיימתי יהיו לרצון אחרי יהיו לרצון